Ayurveda- stress, angst en depressie

Gepubliceerd op 17 januari 2021 om 11:26

Het moderne leven van vandaag de dag brengt voor veel mensen een onaangename dosis spanning en stress met zich mee. We leven in een wereld die snel is, een overdaad aan informatie over ons uitstort en in zekere zin ook gevaarlijk is. ' Anders' gevaarlijk dan bijvoorbeeld in de oertijd. Denk daarbij aan het verkeer met veel risico's.

Ook in ontspannen situaties maken we toch nog veel adrenaline aan. Ons zenuwstelsel heeft het daarmee zwaar te verduren. Hier ontstaat dan stress en angst- net onder het oppervlakte van het bewustzijn- kan het gevolg zijn . En wat te denken van de snel veranderende of wegvallende sociale structuren en de vaak inhoudsloze prestaties die dagelijks van ons gevraagd worden?

Ons leven kan ons, zonder duidelijke reden, overvallen met gevoelens als lethargie en leegheid, depressie, stress en angst. We kennen deze gevoelens allemaal in meer of mindere mate. Ayurveda heeft geen kant - en - klare antwoorden maar biedt daarentegen perspectief om de dynamiek achter deze gevoelens beter te begrijpen. 

De basiskennis van Ayurveda opent een aantal deuren om anders te leren omgaan met stress, angst en depressie. Een andere manier die begint bij hele simpele dingen. Het kennen van onze basisconstitutie en het daarop afstemmen van dieet en leefstijl. Met eventueel extra ondersteuning van Ayurvedische kruiden om de geest te sterken. 

De geest 

Ayurveda leert dat de geest een verfijnd instrument is dat dient om waar te nemen en te ervaren. De geest bestaat uit een voortdurende stroom van Waarnemen, voelen, aftasten, denken, verlangen en bang zijn. Het lichaam is een uiting van de geest. De menselijke geest heeft drie belangrijke tendensen:

  1. Zuiverheid en rust (Sattva)
  2. Beweging, verandering en ambitie(Raja's)
  3. Stagnatie en onwetendheid (Tamas)

Eten en leefstijl kunnen deze tendensen beïnvloeden. Hoewel alle drie de tendensen voor een goed functioneren van belang zijn, is het voor een optimaal functioneren van de geest van belang dat  Sattva overheerst. 

Sattva voeding:

  • Vegetarisch
  • Granen
  • Fruit
  • Melk
  • Mungbonen
  • Thee
  • Honing

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.